mikir je troll
Nevíte kde by se dali dohledat statistiky vývoje cen letenek mezi konkrétními destinacemi? Např: jak vypadala cena Berlin-Ibiza v období leden-duben 2022?
Na Google Flights ti graf ukáže vývoj ceny zpětně, pouze 60 dnů. Azair byl v tomto lepší, cenový graf byl od počátku prodeje.
Jinak teď sleduji letenky u Ryanair na prázdninové termíny a zřejmě došlo ke změně algoritmu.
Dříve byl zlom okolo 5 týdne před odletem. Teď mi vychází, že Ryanair přepálil ceny a čekal na reakci.
Momentálně letenky, které vystoupaly až na nějakých 220,-eur spadly 2 týdny před odletem na nějakých 70,- eur. Toto v minulosti nebylo. Sleduji taky množství nabízených letenek do max. počtu 25 kusů a jsou dostupné. Takže Ryanair vsadil na paniku s neskutečně nastřelených cen.
Asi taky jak ktere destinace ,pochopitelne kazdy sleduje svuj zajem ,ale vseobecne souhlasim s tim ,ze jsou prepalene ceny na prazdniny u Ryanairu
Extrem je patrny dost u Prahy Neverim treba ,ze Irove nebo Britove maji tak znacny zajem o Prahu z Dublinu nebo z Londyna Mozna taky je Praha jako letiste predrazena a uctuje spolecnostem moc a protezuje tim Smartwings nebo jine klasicke spolecnosti a Ryanair se snazi znevyhodnit
Vubec CR oproti jinym zemim nema dobre ani ceny ani vyber destinaci
Souhlas ,ale co brani Ryanairu nebo i Wizzairu se treba presunout do Pardubic Uznavam i treba konkurenci pro Ostravu v polskych letistich nebo pro Brno ve Vidni nebo Bratislave ,pripadne pro Wizz uz blizkost Budapesti ale aby mela Ostrava nebo Brno jen jednu linku Ryanairu mi prijde jako umyslny nezajem z nejakych spis politickych duvodu ,nez jako nestrana obchodni podnikatelska strategie
@Audit,mikir: asi opravdu jak na které lince... na mojí sledované Vídeň-Agadir na prázdniny za poslední 2 měsíce cena jen stoupá a rozhodně nikam nespadla... :-)
Já bych ráda nějaký Řecko na září a ceny jsou fakt neuvěřitelně vyšponovaný, to je fakt někdo schopnej dát 2500-3000,- za jeden směr? To už pak vyjde pomalu nastejno letět s CK :-( . Budu doufat, že to klesne na nějakou rozumnou mez....
- mirjur - tady máš příklad jak přepálené ceny padají - k prodeji více než 25 letenek
Tak v zari bych to jeste tak neprozival jen namatkove jsem kouknul treba z Vidne Chania 33 euro nebo Rhodos 25 jeden smer , zpatky uz to je horsi ale asi bych risknul ze to pujde dolu
@Audit: nevím, nepřijde mi to moc vypovídající... v jednom konkrétním termínu (10.7.) to stoupá/klesá, teď je to za 73e, ale 17.7. je cena 211e, 21.7. taky 211e, pak je to nad stovku, a koukám, že srpen je levný, ale ten jsem nesledoval... mě zajímala druhá polovina července a ta skutečně nějak od května jen stoupala a neklesla. Anebo tam byl výkyv, který jsem nezaznamenal.
To mas pravdu, ale nekdy to jde poresit prestupem ,nebo treba navratem na jine nez odletove letiste
Já mám na srpen do Edinburghu už rezervaci na auta + všechny ubytka a čekám 2 měsíce... Cena Praha-Edi aktuálně 9000 kč zpáteční letenka, stoupá to z cca 7000, které to stálo v dubnu. Neskutečný, vůbec nevím, co s tím budu dělat, za 9k teda po evropě nikam nepoletím :D
To koukam, ja teda kupuju prvni letenky az potom resim ten zbytek🤷. Letos na leto koupeno uz v lednu.
Tak já jsem letos něco proletěla díky akci Maroko. Letenky mám už teď až do konce září a za žádnou zpáteční jsem neplatila víc než patnáct stovek a to skoro všechno je z Prahy. Není to operace mozku, prostě už jde zase kupovat měsíce předem jenom s malým rizikem. Ale ano, nabídka exotičtějších destinací je z Prahy tristní. Jestli se nic nezmění, začnu se jako Pražačka zaměřovat spíš na last minute zájezdy. Že všechny společnosti létají do Londýna, Říma a Paříže, to fakt dojem neudělá, zatímco chybí nízkonákladové spojení do Atén, na Malorku nebo na Kanáry.
Alena Svobodová napsal(a):Tak já jsem letos něco proletěla díky akci Maroko. Letenky mám už teď až do konce září a za žádnou zpáteční jsem neplatila víc než patnáct stovek a to skoro všechno je z Prahy. Není to operace mozku, prostě už jde zase kupovat měsíce předem jenom s malým rizikem. Ale ano, nabídka exotičtějších destinací je z Prahy tristní. Jestli se nic nezmění, začnu se jako Pražačka zaměřovat spíš na last minute zájezdy. Že všechny společnosti létají do Londýna, Říma a Paříže, to fakt dojem neudělá, zatímco chybí nízkonákladové spojení do Atén, na Malorku nebo na Kanáry.
tak na Mallorcu lita Ryanair 😀 vic lowcostovejsi dopravce uz tam litat asi nemuze, ale mohl by pridat vic rotaci nez dve tydne, na Kanary Eurowings, ale tam je pravda, ze ceny nejsou nic moc 🤦♂️
Souhlas s Mandre ,vzdy napred letenka a pak vse ostatni Ovsem takhle dopredu nikdy Je pravda ze jsme casove flexibilni a kupuju 1 nebo 2 letenky Prakticky az na vyjimku po Evrope Ryanair, limit do 25 euro jeden smer jedna letenka max do 50 vyjimecne Letos napriklad s 20 letenek 2 po 40 eurech zbytek do tech 25 Vetsinou mezi 10-20 Pokud se vyskytne letenka za5-10 euro koupim i jeden smer a na zpatecni si pockam A jinak jen na Prahu se neorientuju Vzdy bud dojezd, nebo pri dobre cene prestup
Pochopitelne v mem pripade je to ovlivneno tim ze ziju v Irsku,ale i tak dovci litame z CR a okoli
Rozhodne ale nemuzu souhlasit s tim, co pise Alena Svobodova Ano souhlas s tim ,ze z Prahy je ta nabidka horsi ale to neznamena ze nemuze byt odlet z Vidne,Berlina, atd,nebo treba z Polska
A pro let mimo Evropu jde ten priskok udelat prakticky kamkoliv
A jak pise Marek Mallorcu lita Ryanair nejlevneji a jeste lip odjinud nez z Prahy a Kanary z Eurowingsem fakt ne, kdyz z Ryanairem je muzu letet asi nejlevneji z Bergama ,casto treba i za tech 10-20 euro jeden smer a do Bergama letenky za 250 Kc taky byvaji pomerne casto
Kdyz uz se tu zminuje Eurowings ,tak ten me zklamal,cekal jsem,ze kdyz uz se natlacil do Prahy ,ze zavede i lepsi ceny Jinak nejak nechapu proc zrusil Ryanair uz drive Frankfurt Hann Berlin ,Norimberg,Drazdany atd v pohode i nakonec Mnichov i kdyz ten vlak Nemci vyuzivaji jako regionalni a jsou s tim jen problemy,ale Frankfurt uz hure, leda busem Pricemz prave Frankfurt ,Mnichov,Brusel,Amsterdam patri k nejvic vyhodnym letistim na lety mimo Evropu
Áčko napsal(a):Já mám na srpen do Edinburghu už rezervaci na auta + všechny ubytka a čekám 2 měsíce... Cena Praha-Edi aktuálně 9000 kč zpáteční letenka, stoupá to z cca 7000, které to stálo v dubnu. Neskutečný, vůbec nevím, co s tím budu dělat, za 9k teda po evropě nikam nepoletím :D
Už se to řešilo v jiném vlákně. Edi dolů v srpnu nepůjde, důvodů je několik. Po covidových lockdownech budou v srpnu letos poprvé znovu festivaly a lidé, kteří měli letenky nakoupeny na předchozí zrušené ročníky, tak pouze letenky přesouvali na letošní termíny. Pokud nechceš pálit takové prachy (koukám, že EasyJet se dá v tom srpnu letět okolo 5 tisíc zpáteční, asi máš špatný termín), doporučuju letět do Anglie a do Edi se přesunout po zemi, nebo vnitrostátním letem. Se štěstím tam budeš cenově za polovinu, ale zase příjdeš o čas, který budeš na cestě... Čekat na padající letenky na srpen je ale podle mého názoru nesmysl.
Edi z Dublinu prakticky cely srpen 14 euro,ale ani do Irska neni na srpen zrovna lehke neco cenove rozumneho najit
Mrknul bych odkud vsude Ryanair Edi lita a pokud by to bylo dostupne misto z CR tak bych volil radeji ten prestup
Mikire, samozřejmě je možné z Prahy jet na letiště v Berlíně nebo Vídně. Je to ale pět hodin tam a pět zpátky, ve výsledku jde o skoro celý den na cestě. Už jsem psala, že kvůli letům po Evropě je to pitomá situace a proto mám na pražské letiště takový názor. Čekají, že se snad počty pasažérů zvednou samospádem. Přitom to letiště má rozhodně na víc. Zmiňovalo se tu i letiště v Pardubicích. Nevím přesně, proč Pardubic nejsou aktivnější a sami něco nenavrhnou Ryanairu - většina pasažérů by stejně chtěla do Prahy, ale to snad může vyřešit shuttle bus a častější intervaly autobusu na nádraží.
Jo, a omlouvám se za Malorku a Ryanair :D Je to ale jedna z jejich dražších destinací. Eurowings ani Smartwings nepovažuju za nízkonákladovky.
Mikire, ty jsi hlavně důchodce, takže tvůj čas nemá cenu vyjádřitelnou penězi, protože ho máš neomezeně. Jak píše Alena, jet z Prahy do Berlína / Mnichova / Vídně je v součtu cca 10 hodin, takže den dovolené navíc, který má velmi jasné peněžní vyjádření. Ač jsme chudí Češi, bavíme se o řádově 2000 Kč na pracující osobu, u lépe vydělávajících i třeba 3000 Kč za den dovolené, k tomu jízdenka / benzín+parkování a obvykle nějaké extra jídlo / pití vzhledem k delší cestě, pokud nechceš tahat řízky z domova. Letenka z Vídně za 1500 Kč je tak pro pracujícího Pražáka / Středočecha ve výsledku dražší než za 4000 Kč, pro někoho i než za 5000 Kč, z Prahy. A ono to letos v létě není ani z Vídně za těch 1500 Kč. Mallorca, kterou Ryanair létá i 5x denně, když pominu ranní a večerní let, které nejsou vhodné na dojíždění, začíná na 2500 Kč. To samé platí o letu s negarantovaným přestupem třeba přes Bergamo. S ohledem na extra dovolenou se nevyplatí, pokud člověk není důchodce / student.
S Pardubicemi je to o neschopne reditelce letiste a po jejim odvolani (pokud nastalo ) byla nahrazena stejne smyslejicim clovekem
Jinak vlak do Berlina jezdi kazde 2 hodiny Videnske letiste je snad Vindbonou jeste pohodlnejsi,ano cesta se prodluzi ,ale i kdyz poletim z letiste co ho budu mit pod nosem, (pohodli samozrejme uznavam ),stejne priletovy a odletovy den je nejak naruseny Napriklad i kdyz bude prilet hned rano tak vetsinou se ubytovava az odpoledne
Souhlasim ,ze Praha by mohla mit na vic ,ono to je ale podobne, jako s nedostatkem zamestnancu na letistich Staci je poradne zaplatit a je to No a letiste kdyz by nechtelo po leteckych spolecnostech premrstenou cenu,tak by zajem mozna i byl
@tmx I muj volny cas muze mit urcitou hodnotu byt nevyjadrenou financne A je to v podstate uhel pohledu,omzeny pocet dnu dovolene jiste hraje roli, ale s pohledu pridavne hodnoty nemusi byt zas az tak spatne jet ,pripadne i letet na nejake jine nez cilove letiste jen z mista bydliste Pokud se budu ohlizet na cenu tak to bude vzdycky konkretni specificka situce a nelze to zevseobecnit takovym prepoctem
Jinak jsem taky trosku vychazel s cen mimo hlavni letni sezonu Ale i ty jsou odjinud oproti Praze vyhodnejsi Jednoduse bud do toho vlozis cas nebo penize
Negarantovany prestup je otazka spise toho, zda ĺetis oba lety se stejnou spolecnosti a co se ti s nima podari v konketni situaci dohodnout nebo od nich vymoct